top of page
  • Foto van schrijverGuido Palm

AI voor MKB: Gaat dat werken?

Als MKB- ondernemer overweeg je om Artificiële (kunstmatige) intelligentie (AI) te gebruiken. Misschien denk je wel, duur, ingewikkeld, onhandig, gevaarlijk en meer iets voor grote bedrijven. Maar het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI) is de afgelopen jaren steeds meer mainstream geworden en ook MKB-bedrijven zien steeds meer voordelen en het wordt ook steeds meer toegankelijker.


AI kan bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van bepaalde processen, het helpen met het verbeteren van de klantenservice en het helpen met

maken van betere zakelijke beslissingen.

Mocht je dit al willen...... zijn er een aantal belangrijke dingen om in gedachten te houden.

  • Ten eerste, als je geen idee hebt hoe AI werkt, is het misschien een goed idee om hulp te vragen aan iemand die wel weet hoe het werkt. Zoek naar bedrijven of freelancers met expertise op het gebied van AI en vraag hen om advies of hulp bij het implementeren van de technologie in je bedrijf. Zo voorkom je dat je AI-systemen in elkaar zet die nog minder werken dan je oude faxmachine.

  • Denk groot, maar begin klein. Het is belangrijk om te testen wat wel werkt en wat vooral niet voor je eigen bedrijf. Welke toepassing gaat echt het verschil maken?

  • Vergeet ook niet om te overwegen of de AI-oplossing die je wilt gebruiken ethisch verantwoord is en of het de privacy van je klanten en medewerkers niet in gevaar brengt. Als je hier niet op let, kan het zijn dat je je bedrijf op een dag ineens omgeven ziet door een woedende menigte die klaagt over dat je hun gegevens hebt verkocht aan de hoogste bieder.

  • Beveiliging is niet te onderschatten punt. AI-systemen zijn kwetsbaar voor cyberaanvallen en het is belangrijk om voldoende beveiligingsmaatregelen te nemen om deze te beschermen. Best lastige materie.

  • AI is een snel evoluerende technologie en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en hoe deze van toepassing kunnen zijn op je bedrijf.

Als je deze zaken in acht neemt, kun je de voordelen van AI optimaal benutten voor je bedrijf en bedrijfsprocessen verbeteren en efficiënter maken. Wees echter wel voorzichtig en neem de tijd om de juiste AI-oplossing te vinden die aansluit bij de behoeften van je bedrijf en om ervoor te zorgen dat de implementatie soepel verloopt.


Dus als je een MKB-bedrijf hebt en denkt om AI te gebruiken, hou deze dingen dan in gedachten en je zult succesvol zijn in het gebruik van deze prachtige technologie!

14 weergaven
bottom of page