top of page
  • Foto van schrijverGuido Palm

Kiss: Keep it Simple and Safe

Hoe veilig ben jij digitaal?


Vandaag 7 februari is het weer zover: de Safer Internet Day. Inmiddels alweer de 20ste editie. Nooit van gehoord zeker! #SaferInternetday is een initiatief van de Europese Commissie om mensen te stimuleren verantwoord te internetten. Want digitale veiligheid, is dat niet wat voor grote bedrijven en instellingen?

Pup Max is schattig maar niet veilig

Gisteren was ik op een ondernemersbijeenkomst. Toen het thema CyberSecurity, zo werd het overigens niet benoemd ter sprake kwam, luisterde ik geïnteresseerd wat men hierover te zeggen had. Ik was best geschrokken om niet te zeggen perplex geslagen. Veiligheid wordt enorm onderschat, zeker door ondernemers. De meesten hebben een paar zwakke wachtwoorden die ze rouleren tussen de verschillende apps, slimme apparaten en accounts. Tot mijn schrik bleek dat namen van huisdieren en geboortedatums nog steeds populair zijn. We blijven vrolijk op allerlei onbekende links klikken en sturen belangrijke documenten via onbeveiligde e-mails. We weten allemaal beter, maar we doen het niet. Ik dacht dat toch echt dat we collectief toch inmiddels wel beter zouden weten, maar het besef is weer aan het wegzakken.....

Voorkom een hack

Iedereen maakt intussen deel uit van de digitale samenleving. Die willen we ook veilig houden. Bescherm jezelf en anderen tegen misbruik, phishing, malware en andere vormen van cybercriminaliteit. De Safer Internet Day trapt open deuren in. Ik ga je niets vertellen wat je niet al weet. Het gaat erom dat je het gaat doen. Daarom heb ik de belangrijkste punten nog eens op een rij gezet in een handige checklist. En ja, dat wist je al. Maar doe je het ook? Begin maar met afvinken.


Checklist

✓ Gebruik lange wachtwoorden (zelfs hele zinnen zijn goed!).

✓ Maak voor elk belangrijk account een uniek wachtwoord aan.

✓ Gebruik een wachtwoord manager.

✓ Denk na voordat je persoonlijke informatie, zoals je adres of telefoonnummer deelt.

✓ Gebruik antivirussoftware en update deze regelmatig.

✓ Open geen bijlage of links van onbekende afzenders.

✓ Beveilig de gegevens die je online opslaat met een wachtwoord.

✓ Check de privacyinstellingen van je social media.


Kinderen en internet?

En doe me een lol, geef deze 'oude' wijsheid door aan je ouders, kinderen, buurvrouw en alle anderen...

Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan manieren om van het internet een veiligere en betere plek voor kinderen en jongeren te maken. Geef het goede voorbeeld en ga samen met hen verantwoord internetten. Je leest er meer over op: www.betterinternetforkids.eu.


10 weergaven
bottom of page