top of page
  • Foto van schrijverGuido Palm

Houd jouw bedrijfsgegevens veilig deze zomer: praktische tips voor het MKB

Zomer ademt vrijheid en zorgeloosheid.

Het is de tijd om mobiel te zijn. Van thuiswerken in de tuin tot het lezen van e-mails op je tablet aan de Costa met een glas rosé in je hand. We laten de teugels even vieren. Met deze handige tips ben je goed voorbereid en blijf je beveiligd terwijl je geniet van je familie, vrienden en het prachtige weer.


Een wachtwoordkluis voor veilig wachtwoordbeheer

Al je wachtwoorden opgeborgen in één digitale kluis, beveiligd met een sterk hoofdwachtwoord en tweestapsverificatie. Zorg ervoor dat een vertrouwenspersoon toegang heeft tot je hoofdwachtwoord. Mocht er iets met jou gebeuren, dan kan hij of zij altijd de belangrijkste zaken voor je regelen. bv. 1Password of Keepass.


Beveiligde mobiele apparaten

Praat met je ICT- adviseur over een veilige toegang tot je bedrijfsgegevens via mobiele apparaten. Ook je medewerkers gaan op vakantie. Zorg ervoor dat hun antivirussoftware updaten, onveilige (ook met wachtwoord beveiligde) Wi-Fi-netwerken vermijden en beveiligde zakelijke apps gebruiken. Een VPN verbinding is zeker aan te bevelen.


Beveiligde toegang tot je bedrijfsgegevens

Maak back-ups van al je smartphones, tablets en laptops. Installeer de nieuwste updates en beveilig je mobiele apparatuur met sterke wachtwoorden, gezichtsherkenning of vingerafdrukken van meerdere vingers. Laat je ICT-beveiligingsadviseur ook de gegevensversleuteling controleren. Als jouw beveiligingsprotocollen in orde zijn, kun je onbezorgd je gang gaan!


Cyberbeveiliging is niet alleen technisch.

Een e-mail of appje van de baas of accountant met de vraag om geld over te maken naar een nieuwe rekening? Betalingsinstructies opeens gewijzigd? Ga er niet op in. In de zomermaanden profiteren cybercriminelen van minder personeel, toezicht en alertheid in het bedrijfsleven, ook via social media. Dit zijn hoogtijdagen voor phishing-e-mails, ransomware en CEO-fraude. Blijf waakzaam en doe een opfriscursus cybersecurity.

Social media-awareness voor meer privacy

Het is leuk dat iedereen kan meegenieten van jouw avonturen in St. Tropez. Maar door je locatie te taggen kunnen anderen gemakkelijk achterhalen waar je wel en niet bent (niet

thuis en niet op het werk). Hoewel je je privacy-instellingen kunt aanpassen, bestaat er altijd een kans dat jouw content wordt gedeeld of gezien door onbekenden. Het is beter om niemand te taggen als je op vakantie bent! Dit kan wel als je weer thuis bent……Kopieer belangrijke documenten voor gemoedsrust

Zo vervelend, je tas gestolen en in één klap ben je alles kwijt: je paspoort of ID-kaart, rijbewijs en BSN. Maar als je een kopie van deze documenten hebt, als digitale foto of gewoon op papier, kunnen buitenlandse autoriteiten en de Nederlandse ambassade je meteen verder helpen. Dit bespaart je veel tijd en stress.
Last-but-not-least: Vergeet niet je locatie-volgsysteem op je telefoon of tablet uit te schakelen. Stay relaxed, have fun en tot eind augustus!

4 weergaven
bottom of page